Disclaimer

Excursies

Een excursie naar het gedenkteken aan het NS-stationsgebouw van Winterswijk, de Synagoge (Sjoel) in de Spoorstraat en naar de monumenten op het Mevr. Kuipers-Rietbergplein, ook beide in Winterswijk, behoort tot de mogelijkheden en wordt door de Werkgroep aangeraden.

plaquette

Op 11 april 2010, de dag waarop Jom ha Sjoa van het joodse jaar 5770 begon, is er een speciaal gedenkteken voor de weggevoerde en vermoorde joodse burgers van Winterswijk onthuld. De bronzen plaquette is gemaakt door beeldend kunstenares Jip Wijngaarden, die in het verleden als actrice de rol van Anne Frank speelde in het toneelstuk onder regie van Jeroen Krabbé.
De Werkgroep ‘Leren van de oorlog’ heeft Jip gevraagd haar schilderij ‘Sjofar’ uit 2005 in brons te maken. Het gedenkteken vormt een waardevolle aanvulling in de herinnering aan de joodse burgers die op dit station afscheid namen en nooit meer terugkeerden.

raam sjoel

In de Sjoel (van het Duitse ‘Schule’) wordt verteld over de geschiedenis van het joodse volk, voortkomend uit de aartsvaders Abraham, Isaäk en Jacob, tot aan de stichting van de staat Israël in 1948 en het huidige joodse leven, waar ook ter wereld. Doel van de excursie naar de Sjoel is: kennismaken met de rijke joodse geschiedenis die in haar levensbeschouwing zo van invloed is geweest op de tegenwoordige maatschappij. Leerlingen gaan concreet aan de slag met de Tien Leefregels – de Tien Geboden.


Bij de monumenten op het Mevr. Kuipers-Rietbergplein wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de vervolgingen in de Tweede Wereldoorlog. Op de stenen van het Joods Monument staan de namen van 326 inwoners van Winterswijk die in die oorlog gedeporteerd en vermoord zijn. Het Monument voor de Gevallenen is opgericht ter nagedachtenis aan 16 Winterswijkse mannen die in de meidagen van 1940 sneuvelden in de strijd tegen de bezetters. Het Verzetsmonument herinnert aan Mevrouw Kuipers-Rietberg, Winterswijkse, die mede-oprichter was van de L.O. – de Landelijke Organisatie voor de hulp aan onderduikers. Leerlingen krijgen bij de eerste twee monumenten opdrachten die hen bepalen bij de vreselijke realiteit die verborgen is achter de 326 in steen gebeitelde namen.

uitleg bij monument

Excursies naar de monumenten en naar de synagoge zijn op aanvraag ook voor andere groepen mogelijk. Per groep van max. 25 personen kost dat € 30,00 per dagdeel, per rondleider. Daarnaast is er voor de synagoge een entreebedrag van € 4,00 p.p. verschuldigd.