Disclaimer

Ernst Otto Gumpert * Parchim, 20 januari 1920 - Sterfplaats Bergen-Belsen, 2 april 1945

Zoon van Anita Bürchard en Eliëser Leo Gumpert

Kleermaker
Beschreven in gedenkboek 13 van het concentratiekamp Bergen-Belsen

In Westerbork 18 november 1942
Transport Westerbork-Bergen-Belsen 11 januari 1944

Het betreft transport 82, bestaande uit 1.037 mensen, van wie 248 kinderen. Van de kinderen zijn er 46 met zekerheid vermoord.

Het gezin Eliëser Leo Gumpert ontvluchtte nazi-Duitsland in 1936 en woonde op Morgenzonweg 38 in Winterswijk. Ernst Gumpert werd in juli 1940 door de SD gearresteerd en beschuldigd van deviezensmokkel. Hij kwam weer op vrije voeten maar werd in 1942 weer opgepakt en, samen met zijn vader en stiefmoeder, gedeporteerd.

Herinnering
‘De familie Gumpert was een welgestelde familie. Toen zij weggingen, bracht mijnheer Gumpert bij mijn vader, bakker Te Bokkel, een kistje met kostbaarheden en vroeg of mijn vader dat voor hen wilde bewaren. Mijn vader verstopte het kistje in het motorhuis van de deegmachine en daar bleef het veilig opgeborgen totdat mijnheer Gumpert het eind 1943 kwam ophalen. Gumpert, zijn vrouw en zijn zoon waren sinds 18 november 1942 in kamp Westerbork. Mijn vader kreeg als dank voor het bewaren van de spullen een mooie zilveren penning uit het kistje. Later hoorden we dat de familie Gumpert naar Bergen-Belsen was getransporteerd. De penning is, als herinnering aan hen, nog steeds in onze familie. Ik kreeg hem van mijn vader en inmiddels heb ik hem doorgegeven aan mijn zoon’.

(Uit correspondentie met het ‘Herinneringscentrum voormalig Kamp Westerbork’ blijkt dat het niet ‘geheel onmogelijk’ is geweest dat dhr. Gumpert even terug geweest is in Winterswijk. Daar zijn echter geen documenten van bewaard gebleven)

De penning uit 1631 die Eliëser Gumpert aan bakker Te Bokkel gaf als dank voor het bewaren van kostbaarheden

(De penning is geslagen ter ere van de Zweedse koning Adolf II die in de Dertigjarige Oorlog de Duitse protestantse vorsten hielp strijden tegen de katholieken)
 

In het motorhuis van een dergelijke deegmachine zaten de spullen van mijnheer Gumpert verstopt
 
morgenzonweg 38 heden

Morgenzonweg 38