Disclaimer

Benjamin Poppers * Winterswijk, 29 augustus 1878 - Sterfplaats Sobibor, 21 mei 1943

Benjamin Poppers was de zoon van Mozes Meyer Poppers en Helena Heimans

Gehuwd in Haarlem op 1 maart 1910 met Alida Davidson, dochter van Benjamin Davidson en Esther Davidson, * Haarlem, 13 april 1886 – Sobibor, 21 mei 1943

In Westerbork 4 augustus 1942 
Transport Westerbork-Sobibor 18 mei 1943
 
Het betreft transport 64, bestaande uit 2.511 mensen, van wie 620 kinderen. Niemand overleefde de oorlog. De trein telde 48 wagons.
 
Benjamin was fabrikant. 
 
Het laatstbekende adres van Benjamin en Alida is, vanaf februari 1941: Euterpestraat 247 I in Amsterdam
 
 
Huis van de familie Poppers aan de Spoorstraat
 
De familie Poppers was bekend van een weverij, een blekerij en een garenhandel. Hun bedrijf was de voorloper van Hazewind Kledingindustrie. Boeken over de plaatselijke geschiedenis laten de lotgevallen van de familie Poppers nagenoeg onvermeld.
Zoon M.M. Poppers wordt voor de oorlog directeur van de textielfabriek, maar verkoopt op 45-jarige leeftijd de fabriek. De naam van de fabriek wordt veranderd in ‘De Hazewind’. M.M. Poppers verhuist naar Amsterdam en wordt daar belastingadviseur.
 
M.M. Poppers overleefde samen met zijn vrouw 4 concentratiekampen: Vught, Barneveld, Westerbork en Theresiënstadt. Tweeënvijftig leden van de familie Poppers werden in de oorlog vermoord. 
Na de overname in ± 1941 van Weverij M.M. Poppers op wens van Dhr. M.M. Poppers door Dhr. W.H. Weidemann, werd de firma in dat jaar hernoemd in Weidemann weverij & confectie. Het assortiment werd uitgebreid met kinderkleding. Mout Poppers overleefde de nazitijd. Kwam na de Tweede Wereldoorlog terug naar Winterswijk en terug in deze nieuwe firma. In de Tweede Wereldoorlog hielp Dhr. W.H. Weidemann vele Joden en anderen die in problemen gekomen waren met en door de nazi-bezetting. Uiteindelijk moest ook hij met zijn familie in het laatste oorlogsjaar onderduiken.